Vår metodik
Acceptera det du inte kan förändra, ha mod att förändra det du kan och förstånd att inse skillnaden.
Ovanstående citat, sinnesrobönen, används väldigt ofta inom 12-stegsprogrammet och ringar på ett utmärkt sätt in Advisias arbetsmetodik.
Även Einstein var inne på samma linje. Citat av Einstein: ”Se till saker så som de är, inte så som du tycker att de borde vara”.
Metodiken vi arbetar utifrån;
- Vi vågar öppna våra ögon och ärligt betrakta våra problem utan att försköna, förminska eller förstora.
- Vi ”backar” från den ilska/sorg/irritation/frustrationskänsla som vi hamnar i på grund av problemet och betraktar situationen lite på avstånd. På så sätt upptäcker vi lättare vad som skapar problemet.
- När vi fått en överblick över situationen och det som skapar problemet blir det lättare för oss att se och förstå vad vi själva kan göra för att påverka vår situation i den riktning vi önskar.
Så arbetar vi med våra stödsamtal;
Den metodik vi använder i vårt arbete har i huvudsak sin grund i logik och sunt förnuft. Vi jobbar utifrån de 12 stegen i kombination med de tre vanligaste skolorna vid stödsamtal (psykodynamisk, humanistisk samt kognitiv-beteendeterapeutisk), bara mycket mer förenklat.
- Den psykodynamiska skolan syftar till att öka klienters förmåga att utöva en mer medveten kontroll över sina liv genom en ökad medvetenhet i stället för att omedvetet reagera på en impuls.
- Den humanistiska skolan syftar till att öka förmågan att uppleva känslor och tänka och fungera i harmoni samt att utveckla sina positiva egenskaper och sig själv till sin fulla potential.
- Den kognitiv-beteendeterapeutiska delen inriktar sig på att öka sin insikt i hur man tänker när man skapar och upprätthåller sin problematik samt hur man kan förändra ovannämnda tankesätt genom att observera sig själv och aktivt göra medvetna val.
Om vi tänker oss vårt liv som ett fruktträd, kan vi också förstå att kvaliteten på trädets frukt är ett direkt resultat av själva bevattningen. Vi kan föreställa oss att våra problem liknas vid ”giftig frukt” och om vi vill slippa ”giftig frukt” behöver vi se över vad vi vattnar trädets rötter med. Det handlar om att bli medveten om våra egna val.
När vi insett att vi fritt kan välja vad vi vattnar vårt träd med blir det också tydligt att när vi väljer att vattna rötterna med friskt och näringsrikt vatten kommer vi att få skörda den friska och sunda frukt vi önskar.